dinsdag 2 november 2010

Old men can still kick ass!!

Zo, daar ben ik weer. Eventjes een kort blogje nu. Ik zit op dit moment in de mediatheek op school en moet nog ruim drie kwartier wachten op de volgende les. In de tussentijd heb ik een review van toch wel een verplichte aanschaf geschreven, de nieuwe Helloween. Ook heb ik leuk nieuws gekregen dat hieronder te lezen is.


NIEUWS


 • Op 13 december komt het nieuwe album van Motorhead uit. Het heet The World Is Yours en ik wil wedden dat het weer typisch Motorhead zal zijn!
Tracklisting:
 1. Born To Lose
 2. I Know How To Die
 3. Get Back In Line
 4. Devils In My Head
 5. Rock ‘N’ Roll Music
 6. Waiting For The Snake
 7. Brotherhoof Of Man
 8. Outlaw
 9. I Know What You Need
 10. Bye Bye Bitch Bye Bye
 • Nieuwe videoclips: Angelus Apatrida en Kamelot (Zie jukebox)
 • Verwacht geen nieuw album van Pain tot mei 2011. Peter Tagtgren zegt druk bezig te zijn met nummers schrijven, maar dat hij er nog minstens drie of vier nodig heeft voor ze kunnen beginnen met de opnames.
Helloween – 7 Sinners (Power/Speed Metal)

Een paar dagen na Halloween is er Helloween. De Duitse band belichaamt al ruim 26 jaar alles waar de Duitse power/heavy metal scene voor staat. 7 Sinners is al het 15e album van de sympathieke Duitsers. Op een korte periode waarin de band niet wist welke richting ze uit moest na (een periode die resulteerde in drollen als Chameleon en vooral Pink Bubbles Go Ape en die uiteindelijk resulteerde in het vertrek van Michael Kiske) heeft Helloween altijd ijzersterke albums afgeleverd. Met Master Of The Rings werd de stijgende lijn hervat, en met The Dark Ride werd Helloween andermaal aan de top van met metalfirmament vastgespijkerd. Vanaf dan zou de groep alleen maar steviger worden, en al deze metalwoede kwam tot uiting in het woeste, bikkelharde Gambling With The Devil. En wie dacht dat Helloween niet harder kon dan op dat album komt bedrogen uit.

Want Helloween heeft andermaal de agressie verhoogd. Het midtempo Where The Sinners Go laat ons meteen horen dat Helloween nog kan rocken, maar tegelijkertijd best duister kan zijn voor een power metalband. De single Are You Metal doet vermoeden dat het hier om een erg “cheesy” nummer gaat. De waarheid is echter dat we hier een power metal anthem van jewelste hebben. Er zit een zekere woede, boosheid zo je wilt, in maar ook een ongelofelijke pakkende melodie. Dat refrein smeekt er gewoon om om keihard mee gebruld te worden.
Een vervolg op een track uit 1994? Jawel, Who Is Mister Madman is een vervolg op Perfect Gentleman, van Master Of The Rings. Het intro leent een melodie uit dat nummer. Maar waar Perfect Gentleman een midtempo “armen in de lucht en zing”  nummer is, gaat het hier om een keihard metallied vol boosheid en frustratie. De “ perfect gentleman” zit nu in een gekkenhuis en hij is daar niet bepaald blij mee.
Een groot deel van de sound van Helloween ligt natuurlijk in de stem van Andi Deris.
Of het nou laag, hoog of nog hoger is, Deris zingt het allemaal, en zonder schijnbaar ongemak. Het mooie is, dat Deris erin slaagt om boos te klinken als hij in de hoogste regionen van zijn stem zingt. Zijn stem is zacht als fluweel, maar heeft tegelijkertijd een scherpe rand. En zijn bereik is natuurlijk ontzagwekkend.

Ik zal niet elk nummer meer apart behandelen want er gebeurd zoveel dat het onmogelijk allemaal te bespreken is. Een power metal band, en vooral een band als Helloween, heeft een groot deel van de herkenbare sound aan de refreinen te danken. Ook op 7 Sinners hebben alle songs een herkenbaar en heerlijk refrein. Luister maar naar World Of Fantasy en If A Mountain Could Talk. De laatste is een oproep aan de mensheid om meer aan de planeet te denken.
The semi-ballad The Smile Of The Sun is een minder geslaagde poging. Het nummer heeft niet genoeg kracht om de aandacht erbij te houden. Jammer.
Deze misser wordt ruimschoots goedgemaakt het de andere uitstekende songs. De furieuze tracks My Sacrifice en Long Live The King, één van de snelste songs van de band ooit, worden afgewisseld met midtempo nummers als You Stupid Mankind en The Saint, The Fool, The Sinner.
De keyboards worden regelmatig bovengehaald en op My Sacrifice worden zelfs symfonische stukken gesimuleerd. Uiteindelijk komt alles samen in Far In The Future, een zeven minuten durend epos waarin van alles gebeurt.
7 Sinners is één van de beste Helloween albums geworden. Het heeft werkelijk alles: snelle power metal, meezingers, een (niet zo goede) ballad, een epische track, smaakvolle keyboardjes, vette riffs en solo’s, beukende drums en fabelachtige zang. Het is meer van alles, en in dit geval is meer goed. Het album wordt nooit saai om naar te luisteren omdat de nummers allemaal een eigen gezicht en sound hebben. De mannen worden dan wel ouder, het lijkt wel dat hoe ouder ze worden, hoe agressiever ze klinken. 7 Sinners is zonder twijfel één van de beste album van dit jaar. Kopen!!

93/100


JUKEBOX

Zo, dat was een leuke update. Verwacht binnen korte tijd reviews van Elvenking, Cradle Of Filth en Daath. Misschien dat ik ook nog reviews kan schrijven voor Forbidden en Firewind, maar voorlopig zie ik dat even niet gebeuren in verband met schoolopdrachten. Oh, en morgen komt de nieuwe Machinae Supremacy uit. Er zijn al een vijftal tracks gratis op internet te vinden, zeker even opzoeken!

Stay metal! \,,/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten